Homemade iced tea: verfrissend en gezond

Tijdens deze warme zomerdagen hebben we allemaal zin in een verfrissend drankje.

Helaas bevatten de meeste commerciële frisdranken heel veel suiker. En door het koolzuurgas krijg je er nog een opgeblazen gevoel bovenop.  Gelukkig bestaan er ook gezonde alternatieven. Een mogelijkheid is namelijk om zelf een koude thee/kruideninfusie te maken. De voordelen van koude kruideninfusies zijn dat deze heel eenvoudig te maken zijn, arm aan suiker, gezond en ook heel smaakvol. Zelfs bij kindjes kunnen deze heel erg geliefd zijn. 

Iced teas van OriFusion

Hierbij enkele voorbeelden uit het assortiment van OriFusion die heerlijk zijn om koud te drinken:

  • Cholesterolmix: combinatie van groene thee en munt werkt heel afkoelend, met daarnaast een frisse toets van citroengras en lichtjes zoet door de aanwezigheid van zoethout. Wel opgelet voor mensen met een hoge bloeddruk want zoethout kan de bloeddruk verhogen. 
  • Rosehip-hibiscus: beetje zurig, lekker om te serveren met een stukje appelsien
  • Rooibos: ook heel lekker met wat vers geperst appelsiensap
  • BeYoutiful: combinatie van de florale toets van de rozenblaadjes met het opwekkende effect van de groene thee
  • Mint: afkoelende effect van de muntblaadjes

Koud versus warm

Wees wel voorzichtig met het drinken van ijskoude dranken op heel hete dagen. Als je lichaam het namelijk heel erg warm heeft, is het ook niet gezond om ijskoude dranken te drinken. Het belangrijkste is om te kiezen voor afkoelende kruiden. Zelfs als je die warm drinkt zal het lichaam afkoelen. 

Munt werkt bijvoorbeeld heel afkoelend, vandaar dat er in warme landen elke dag een infusie met verse muntblaadjes wordt gedronken. Wil je liever een echte thee drinken, kies dan best voor groene thee want ook groene thee werkt afkoelend. Zwarte thee zou ik eerder afraden omdat deze net opwarmend werkt.

Hoe iced tea maken?

Hoe kan je nu best koude thee maken? Wel er zijn verschillende mogelijkheden. Ofwel zet je de thee/kruideninfusie warm (opgelet: net niet kokend water) en laat je deze afkoelen. Ofwel laat je de kruiden gedurende 12 uur infuseren in de frigo. Afhankelijk van de zetmethode kan je andere smaken en kleuren krijgen.

Opgelet: als je een infusie zet om koud te drinken dan moet je deze wel sterker maken dan gewoonlijk omdat heel wat aroma’s verloren gaan tijdens het afkoelen. Het beste is om een dubbele hoeveelheid te gebruiken. 

Alcoholvrij aperitief

Wil je graag een alcoholvrij aperitief op een leuke manier presenteren aan je gasten, dan heb je met koude thee heel veel mogelijkheden. Zet bijvoorbeeld een koude groene thee, voeg er een beetje vers geperst appelsiensap aan toe en versier met verse framboosjes. Of een glaasje koudgezette groene thee versierd met wat verse muntblaadjes. Heerlijk!