Kruiden werken

Kruiden “werken”. Een kruideninfusie of thee drink je in eerste instantie omdat je deze lekker vindt maar elk kruid heeft ook zijn eigen werking. De natuur zit toch wonderbaarlijk in elkaar, zo biedt de natuur op het juiste moment wat je nodig hebt. Zo groeien de kruiden die reinigend zijn voor het lichaam zoals brandnetel in de lente, de ideale periode om het lichaam te reinigen. Wintergroenten bijvoorbeeld zijn veelal rijk aan vitamine C wat de weerstand verhoogt. 

Doordat kruiden werken is het ook belangrijk om te weten welke infusie je best wanneer kan drinken. Zo bestaan er opwekkende en rustgevende kruiden. Opwarmende versus afkoelende kruiden. 

De meest opwekkende zijn natuurlijk de echte theebladeren want deze bevatten de opwekkende stof theïne. Naast echte thee zijn er ook bepaalde kruiden die een opwekkende werking hebben, denk maar aan rozemarijn, tijm, salie, munt, zwarte peper en gember. Echte thee of kruideninfusies die bovenstaande kruiden bevatten kan je best ‘s ochtends of ten laatste ‘s middags drinken. Rustgevende kruideninfusies voor overdag zijn infusies die kruiden bevatten zoals kamille, lavendel, oranjebloesem, citroenmelisse en citroenverbena. Deze werken ontspannend. Voor het slapengaan is lindebloesem een erg geschikt kruid. 

Daarnaast bestaan er ook kruiden die eerder afkoelend werken zoals munt, citroenmelisse, rozenbottel, hibiscus,… ideaal is om deze infusies in de zomer te drinken. Ook groene thee werkt afkoelend. Opwarmende kruiden zijn o.a. tijm, peper, kaneel, kruidnagel, gember, kardemom, steranijs,… deze zijn heel geschikt in de winter. Ook zwarte thee werkt opwarmend. 

Omdat kruiden werken is het belangrijk om erg voorzichtig te zijn met het drinken van kruideninfusies tijdens de zwangerschap. Je kan nog steeds kruideninfusies drinken maar dan best in een lage concentratie. Kruideninfusies die veilig zijn om tijdens de zwangerschap te drinken zijn o.a. gember, linde, rooibos en rozenbottel. Daarnaast is er ook een hele lijst aan kruiden die je beter kan vermijden. Over zwangerschap/borstvoeding en kruideninfusies volgt later nog een aparte blogpost. 

Voilà, wanneer je nu nog eens een heerlijke kruideninfusie drinkt, kan je genieten van de lekkere smaak en weet je nu ook dat de kruiden hun werking doen.

Geniet ervan!